x
terase camenca

Camenca – istoria unei regiuni nobile

Micro-regiunea Camenca este un terroir vinicol nobil al Moldovei cu legende și istorii palpitante. Situată în partea de nord a țării, aceasta are o locație unică : expusă pe terasele rîului Nistru care o străbate la sud și limitată la nord de dealuri înalte ce o protejează de vânturile nordice. Această poziționare conferă arealului Camenca un potențial viticol excepțional, în special vinurilor albe, fiind asemănată cu zonele vitivinicole pe malul Rhein-ului.

Vinul se producea aici de milenii. În 1703 soția lui Timuş Hmelniţki, Ruxanda, se instalează la moșia din Raşcov, unde se face un vin renumit, preferat la curțile nobilimii. Începând cu anul 1804, moşiile de la Camenca intră în posesia comandantului rus  Piotr Wittgenstein, denumit de Lev Tolstoi ”eroul din St. Petersburg” în opera sa ”Război și Pace”.

După victoria în războiul cu Napoleon, familia Wittgenstein se stabilește în această regiune, care îi amintea de Moselle din Germania, patria strămoșilor săi. Descoperind vinul de aici, prințul a invitat cu traiul în regiune 26 de familii de nemţi, buni cunoscători ai viticulturii. Vinul alb Chasselas uimește specialiștii nemți, care au implementat cele mai bune practici viticole pentru a-l aduce la perfecțiune.

Wittgenstein proiectează și construiește terase viticole expuse spre râul Nistru, de unde produce până la 40 000 vedre de vin, din soiuri nobile:   Riesling, Chasselas, Traminer, Alvarna, Pinot Noir, ș.a. Vinul de la Camenca devine o legendă în Polonia și în gubernia Podolia, fiind considerat că are puteri tămăduitoare.

Astfel, cneazul Wittgenstein fondează aici primul sanatoriu  cu tratamente bazate pe uvoterapie, cu folosirea strugurilor și vinului.  Bolnavii plecau de aici sănătoşi, veseli şi fericiţi.