15 companii vinicole din Republica Moldova – la cea mai mare expoziție dedicată vinului în vrac din lume


2019-06-07_09-16-46

Oficiul Național al Viei și Vinului propulsează vinurile moldovenești pe una dintre cele mai mari piețe de import a vinului în vrac din lume și o piață de desfacere strategică pentru Republica Moldova – China. 15 vinării autohtone, cu suportul logistic și financiar al ONVV, au participat, în perioada 30-31 mai, la prima ediție a expoziției „World Bulk Wine ASIA” – cea mai importantă expoziție B2B dedicată comerțului cu vin în vrac de pe continentul asiatic, unde a fost prezentată oferta globală de vin în vrac în proporție de 55% (19 mln. hectolitri).

Reuniți, alături de 200 de producători din 20 de state, în orașul Yantai, vinificatorii moldoveni au avut ocazia să-și prezinte recolta la un stand de dimensiuni impresionante – 106 m². Producătorii moldoveni au beneficiat din plin de oportunitatea de a interacționa cu cei mai importanți jucători de pe piața globală a vinului în vrac în vederea identificării potențialilor importatori și distribuitori. În total, în cele 2 zile expoziția „World Bulk Wine ASIA” a fost vizitată de circa 4 mii de profesioniști din 35 de țări.

Tot la standul țării noastre, expertul ONVV, Andrian Digolean, a organizat un master-class, în cadrul căruia a prezentat Repubica Moldova ca țară vitivinicolă, soiurile indigene de struguri, dar și Regiunile cu Indicație Geografică Protejată, unde se produce Vinul Moldovei.

Andrian Digolean, expert B2B, Oficiul Național al Viei și Vinului: „În 2018 în Moldova a fost înregistrată una dintre cele mai mari recolte de struguri, fapt ce a determinat și un volum mare de vin produs – circa 19 mln DAL. Vinificatorii nu  reușesc să exporte toată producția în sticle, în contextul în care raportul dintre exporturile de vin în vrac și cele de vin îmbuteliat este de 65%/35%. De aceea au rămas stocuri importante de vin, pe care producătorii sunt gata să-l comercializeze în vrac. Vinul în vrac nu înseamnă neapărat un vin mai puțin calitativ, din contra – calitatea lui este una foarte bună. Cererea pentru vinurile de calitate crește constant în China și noi credem că putem valorifica și mai mult potențialul de import pe care îl are acest stat asiatic cu o populație 1,3 miliarde oameni. Iar unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care putem atinge acest obiectiv este participarea la astfel de expoziții tematice în format B2B, care reprezintă o poartă de acces spre această uriașă piață de desfacere.”

În viitorul apropiat, Oficiul Național al Viei și Vinului va organiza și va finanța participarea vinificatorilor moldoveni la o altă expoziție B2B importantă, dedicată vinurilor îmbuteliate – „TopWine China”, singura expoziție specializată care va fi organizată în 2019 la Beijing.  La eveniment sunt așteptați peste 12 mii de vizitatori, printre care distribuitori și importatori de cel mai înalt calibru din nordul și estul Chinei.

Despre WBWE

ExpozițiaWorld Bulk Wine” este cel mai mare târg B2B dedicat comerțului cu vin în vrac din lume, care reunește, pe parcursul celor 2 zile, 75% din oferta globală de vin în vrac. Evenimentul ia forma unui forum anual, unde își dau întâlnire cei mai importanți jucători de pe piața vinurilor în vrac – producători, importatori, distribuitori, unde se decid cele mai importante tranzacții comerciale și se setează tendințele din sector.

În mod tradițional, WBWE este organizat la Amsterdam, Olanda – ediția din acest an va avea loc între 2 și 3 decembrie, iar ONVV deja a anunțat participarea vinificatorilor moldoveni la acest târg. Începând cu 2019, expoziția are o replică și pe continentul asiatic – World Bulk Wine Exhibition Asia, prima ediție a căruia este găzduită de China, cel de-al cincilea cel mai mare importator de vinuri din întreaga lume. Târgul a avut loc la Yantai deloc întâmplător – acest oraș este „capitala” chineză a vinului în vrac, prin portul căruia anual sunt importate 135 de milioane de litri de băutură sau 80% din volumul de vin în vrac, consumat în Țara Marelui Zid.

WBWE Asia are drept scop conectarea producătorilor mondiali de vin în vrac cu cumpărătorii din această țară asiatică,  care are un potențial imens de a deveni și unul dintre cei mai mari importatori și pe acest segment. Astăzi, în China se exportă 176 milioane litri de vin în vrac.

 

 

 


Copyright © 2008-2020 - Wine Of Moldova | All Rights Reserved