Anul Nou chinezesc – celebrat cu un pahar de Vinul Moldovei

noutati

anul-nou-chinezesc

În luna în care Țara Marelui Zid a marcat trecerea dintre ani, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a organizat o prezentare a Vinului Moldovei pentru reprezentanții Ambasadei Republicii Populare Chineze. Aflat la cea de-a doua ediție, evenimentul s-a desfășurat  în contextul în care volumul exporturilor de vinuri moldovenești pe piața chineză înregistrează creșteri semnificative, în ultimii ani. 

GHEORGHE ARPENTIN, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „China este o piață strategică pentru Republica Moldova, cu un mare potențial de a absorbi volume impresionante de vinuri moldovenești, cele mai solicitate tipuri de vinuri fiind cele roșii și rose, vinurile spumante și licoroase, dar și divinurile. În ultimii ani, vinul a început să fie tot mai apreciat de consumatorii din Țara Marelui Zid, în special de tineri, de aceea vom investi tot mai mult în activități educative. Începând cu anul trecut organizăm „Școala Vinului Moldovei” în mai multe orașe din China, iar acum suntem în proces de a dezvolta un centru de instruire pentru consumatorii chinezi. În cadrul acestui proiect urmează să traducem și să adaptăm toate mesajele senzoriale pentru publicul chinez, astfel încât acesta să poată aprecia Vinul Moldovei la justa lui valoare.”

Potrivit datelor statistice, volumul total al exporturilor în China a crescut în 2018 cu 9%, comparativ cu 2017. Astfel, China este în top 5 al celor mai mari importatori de de vinuri moldovenești din lume.

Evenimentul a adunat peste 50 de persoane – membri ai comunității chineze din Republica Moldova, inclusiv reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Moldova – China, ai Institutului „Confucius”, dar și studenți chinezi care își fac studiile în țara noastră.

WANG YIFENG , Institutul „Confucius” în Republica Moldova: „Sunt în Republica Moldova din anul 2015, iar până atunci nu știam nimic despre Vinul Moldovei și nici despre faptul că această țară are atâtea varietăți de vinuri. De fiecare dată când revin în China le povestesc cu drag rudelor și prietenilor despre Vinul Moldovei și îi încurajez să-l cunoască pentru că este un produs delicios. În societatea chineză modernă tot mai mulți oameni consumă vin, iar pentru ca Vinul Moldovei să dețină o cotă de piață mult mai mare e nevoie de diverse activități de informare.”

YAO MEILING , studentă în Republica Moldova:Vinul Moldovei are o calitate înaltă și un preț accesibil. Chiar dacă pentru mulți chinezi vinul a devenit o băutură trendy, unii nu cunosc prea multe despre acest produs. Vinul nu este doar o băutură, este o artă și o cultură în sine, de aceea, cred că ar fi oportun să fie organizate mai multe degustări ghidate, în special pentru tinerii consumatori.” 

Pentru a menține și în 2019 un trend ascend al exporturilor pe piața chineză, Vinul Moldovei va fi prezent la mai multe expoziții și concursuri de profil, printre care „ExpoBeijing Horticulture” (29 aprilie – 07 octombrie 2019), „Road Show” și ”Wine Academy”, „China Food and Drinks Fair” (21-23 martie), „Interwine” (09-11 noiembrie), „WBWE Yantai” (30-31 mai). La fel, vor fi organizate un șir de tururi vitivinicole ghidate pentru jurnaliștii chinezi.


Copyright © 2008-2020 - Wine Of Moldova | All Rights Reserved