Bunele practici de producere a vinului din Regiunea vitivinicolă DOC Rioja din Spania dezvăluite vinificatorilor din Moldova

noutati

doca-rioja

Oficiul Național al Viei și Vinului în colaborare cu Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei au organizat o vizită de studiu în regiunea vitivinicolă DOC Rioja, Spania, în perioada 11 – 16 noiembrie 2018. Reprezentanții a 9 vinării din țară au avut posibilitatea să facă cunoștință cu bunele practici de producere a vinurilor cu Denumire de Origine Controlată (DOC, Spania). În acest scop au avut loc întâlniri cu reprezentanții Ministerului regional al Agriculturii și a Consiliului de Reglementare DOC Rioja.

Vinificatorii moldoveni au realizat vizite de studiu la Stațiunea Oenologică din Haro, care efectuează controlul calității vinurilor DOC Rioja, Institutului de Științe al Viei și Vinului privind sistemul de înființare și gestionare a vinurilor cu DOC Rioja cât și la vinăriile: Bodegas Olarra, Campo Viejo, Bodegas Patrocinio, unde au putut fi observate condițiile de maturare prin reglarea unei temperaturi și umidități constante, exclusiv în baricuri de stejar, produse în SUA sau Franța. Per total regiunea dispune de 1.4 mln. baricuri, producând un volum de 13% din totalul vinurilor produse în Spania.

Vinurile din DOC Rioja sunt produse în cea mai mare parte din soiuri de viță de vie autohtonă, regiunea dispunând de aprox. 65.000 ha vita de vie dintre care 59.000 soiuri roșii (soiul principal – Templanillo) iar 6.000 ha soiuri albe.

Bunele practici preluate din regiunea DOC Rioja, vor contribui la inițierea producerii vinurilor cu Denumire de Origine Protejată în Republica Moldova.

 


Copyright © 2008-2020 - Wine Of Moldova | All Rights Reserved