Numărul specialiștilor profesioniști în domeniul vitivinicol din țară va crește în următorii șapte ani

noutati

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) se implică activ în educarea, specializarea și creșterea numărului de profesioniști în domeniul vitivinicol.

Pe data de 15 octombrie 2018, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a semnat un Acord de colaborare cu Centrul de Excelență de Viticultură și Vinificație din Chișinău (CEVVC). Pentru următoarea perioadă de 7 ani, acordul prevede implementarea proiectului ONVV „Struguri de calitate” –  proiect ce are ca scop diseminarea bunelor practici în viticultură, urmare a studierei influienței factorilor orografici/climatici /pedologici, precum și a unor agroprocedee (sortiment, densitate, forma butucului, încărcătura butucilor cu struguri, operații în verde etc) utilizate în plantațiile viticole, asupra calității strugurilor și a diferitor categorii de produse vinicole.

Acordul prevede că cele două părți vor colabora pentru sistematizarea bunelor practici din viticultură în cele cca 20 de loturi experimental – demonstrative (LED), monitorizate de către ONVV și, vor asigura funcționalitatea secțiilor de microvinificaţie, în cadrul cărora vor fi vinificați strugurii de pe LED. Totodată, în următorii ani, urmează să fie diseminate bunele practici în ce privește înființarea și exploatarea plantațiilor viticole, destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată (IGP) și Denumire de Origine Protejată (DOP), precum și cunoștințele în domeniul tehnologiei de producere a acestor vinuri.

În calitate de lider de proiect, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) va acorda un suport financiar pentru CEVVC, în scopul creării a unui nou lot experimental – demonstrativ (LED) la Stăuceni, de la „zero”, cu o suprafață de cca 2,1 hectare, pe care vor fi plantate trei soiuri de viță de vie autohtone și o mică colecție de soiuri pentru vin și de soiuri de portaltoi. Bugetul alocat  se ridică la cca 530 de mii de lei, adică cca 62% din suma investițiilor necesare.

Totodată, ONVV va furniza echipamente de monitorizare a condițiilor meteo și de dezvoltare a bolilor și dăunătorilor la vița de vie, asigurate cu soft-le corespunzătoare, în scopul căpătării strugurilor materie primă de calitate bună, necesari pentru a produce produse vinicole moldovenești, competitive după preț și calitate. În vederea atingerii obiectivelor setate la CEVVC-LD, ONVV va asigura activitatea  unui consultant local.

Este important de menționat, că în realizarea  proiectului nominalizat, vor fi implicați toți angajații catedrelor de profil, precum și elevii, care în final, vor asigura un grad mai înalt de calificare a profesorilor, precum și un nivel mai înalt de cunoștințe al absolvenților CEVVC.

 


Copyright © 2008-2020 - Wine Of Moldova | All Rights Reserved