Republica Moldova găzduiește Conferința Globală a Turismului Vitivinicol

noutati

conferinta8

Începând de astăzi, Republica Moldova devine pentru 3 zile capitala mondială a turismului vitivinicol. Oferta țării noastre în domeniu va fi cunoscută și apreciată de cei peste 200 de participanți, veniți din circa 60 țări ale lumii la Conferința Globală a Turismului Vitivinicol (CGTV), organizată în premieră în Moldova, sub egida UNWTO. Oaspeții de rang înalt şi personalităţile-cheie ale sectorului industriei turistice mondiale au ajuns deja la Chişinău.

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului: „Comunitatea vitivinicolă este cea mai importantă din țara noastră și trebuie să menționăm că sectorul este primul creator de locuri de muncă în mediul rural. Datele statistice arată că vinurile reprezintă 10% din exporturile RM, 3% din PIB-ul ţării, generând anual 7 mlrd. euro. Circa 150 de mii de locuri de muncă sunt create de cele aproape 1000 de întreprinderi din domeniu, iar fiecare al 4-lea moldovean este direct sau indirect implicat în producerea și comercializarea vinului. Sectorul a trecut prin mai multe crize. Cea mai aspră a fost în 2006, când Federația Rusă a impus un embargo la importul vinurilor moldovenești. A fost o cotitură, mai ales în ceea ce privește diversificarea piețelor. Și acum avem repartizate piețe astfel: UE – 40%, piețele tradiționale – 30% și restul – Asia. Anul trecut, vinăriile din Moldova au fost vizitate de 175 de mii de turiști, demonstrând un interes sporit pentru turismul vinicol.”

Familiarizarea participanților cu oferta turistică a țării noastre va începe cu un șir de evenimente organizate în ajunul deschiderii CGTV. Destinaţia zilei de astăzi este din categoria „artileria grea” – vinăria „Mileștii Mici” – unde oaspeţii vor beneficia de un tur ghidat și o degustație de vinuri. Patrimoniul „Mileștii Mici” nu poate lăsa indiferent pe nimeni dintre cei care trece pragul vinăriei. „Colecția de Aur”, depozitată în tunelurile subterane cu o lungime de 200 de kilometri, a fost inclusă în 2005 în Cartea Recordurilor. Cele peste 1.5 milioane de sticle cu cele mai selecte vinuri sunt păstrate la o adâncimede 80 de metri.

Ulterior, oaspeții vor participa la un dineu de „Bun Venit”, organizat în stilul „Vernisajului Vinului” la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, cu susţinerea Oficiului Național al Viei și Vinului.

Timp de trei zile, participanții la eveniment vor avea posibilitatea să „guste” din oferta turistică vitivinicolă a țării, vizitând mai multe vinării și complexe turistice din țară. Inaugurarea oficială a evenimentului va avea loc mâine, la Castel Mimi – primul și cel mai impozant „chateau” vitivinicol din Moldova.

Conferința Globală a Turismului Vitivinicol reprezintă o ocazie unică pentru țara noastră de a se propulsa în topul destinațiilor mondiale, alături de „titani” ai turismului mondial.

Evenimentul este organizat  în premieră în Moldova, de către Agenția de Investiții – autoritate administrativă centrală din subordinea Guvernului RM, sub egida Organizației Mondiale a Turismului, cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), în colaborarea cu Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanațat de USAID și Guvernul Suediei.


Copyright © 2008-2020 - Wine Of Moldova | All Rights Reserved