Republica Moldova, o „voce” importantă la cel de-al 42-lea Congres Mondial al Viei și Vinului

noutati

img-20190722-wa0001_site

Cele mai actuale tendințe și provocări din sectorul vitivinicol global au fost discutate în cadrul celui de-al 42-lea Congres Mondial al Viei și Vinului, care s-a desfășurat între 15-19 iulie în Elveția, sub egida Organizație Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Tema ediției din acest an a fost „Conservare și inovare: aspecte ecologice, economice și sociale”, iar 600 de experți  în viticultură, oenologie și economie viticolă din 37 de țări, printre care directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Gheorghe Arpentin, s-au reunit la Geneva, pentru a identifica soluții la schimbările climatice, metode moderne de combatere a bolilor de viță-de-vie și instrumente pentru îmbunătățirea calității vinurilor.

Comisia „Siguranță și Sănătate” OIV, a cărei președinte este Gheorghe Arpentin, a inclus în agenda discuțiilor 22 de subiecte, cele mai importante fiind: reducerea cantității de reziduuri de pesticide și dioxid de sulf din vin, utilizarea unor noi metode de luptă cu bolile viței-de-vie, care să fie inofensive pentru mediu, sănătate și să nu afecteze calitatea vinului, evaluarea riscului apariției cancerului ca urmare a unui consum moderat de vin, ca parte componentă a dietei mediteraneene.

În cadrul Congresului a avut loc și cea de-a 17-a Adunare Generală a OIV, care a culminat cu adoptarea a  18 rezoluții.

3 rezoluții vizează categoria „Viticultură” și descriu protocolul țărilor-membre OIV referitor la recuperarea și conservarea diversității intra-varietale, selecția policlonală, identificarea soiurilor și definiția principiilor generale ale viticulturii de precizie.

5 rezoluții vizează categoria „Oenologie – Tehnologie” și prevăd stabilirea limitei de folosire a carboximetilcelulozei în vin (nu mai mult de 200 mg/l), modul de folosire a taninurilor în must și vin, o nouă metodă de tratare a boștinei cu ultrasunet, în vederea extragerii unei cantități maxime de substanțe polifenolice din peliță, reactualizarea fișei tehnice a activatorilor pentru fermentarea alcoolică (celuloză microcristalină, celuloză alimentară, săruri amoniacale, tiamină și produse ale degradării levurilor) .

Alte 3 rezoluții se referă la reactualizarea cerințelor tehnice față de trei produse oenologice: metabisulfit de potasiu, albumina din (norme referitor la pH și extractul sec), soluții coloidale de dioxid de siliciu. Rezoluțiile adoptate vor reactualiza Codul Internațional al Practicilor oenologice.

Cea de-a 17-a Adunare Generală a OIV a presupus adoptarea și a 5 rezoluții privind promovarea metodelor de determinare a poliaspartatului de potasiu folosind metoda cromatografiei lichide de înaltă performanță, cuplată cu un detector de fluorescență, a acidului D-gluconic și a acidului acetic în vin și must folosind metoda enzimatică automatizată (metoda Tip II), privind reactualizarea valorii normale a concentrației de plumb în vin (nu mai mult de 0,10 mg/l în vinurile produse începând cu roada 2019, cu excepția vinurilor licoroase pentru care limita maximă admisă constituie 0,15 mg/l) și privind validarea metodei de analiză a ftalaților în vinuri, proces la care a a participat și Centrul Național de Verificare a Calității Producției Alcoolice din R.Moldova.

O nouă tehnologie de reducere a concentrației de microorganisme în struguri și must folosind procesul discontinuu de presiuni hidrostatice înalte (mai mult de 150 MPa), precum și dezacidifierea vinului cu ajutorul bacteriilor lactice au constituit subiectul altor 2 rezoluții adoptate.

Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) a fost fondată în anul 1924 pentru studierea sectorului vitivinicol. În prezent asociația numără 46 de membri, state în care se produce 85% și se consumă 80% din cantitatea de vin produsă la nivel mondial. Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) din anul 1992, fiind prima țără din spațiul ex-sovietic care a beneficiat de acest statut.

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2008-2020 - Wine Of Moldova | All Rights Reserved