Sectorul viticol, instruit în domeniul viticulturii ecologice și biodinamice

noutati

site-picture-2

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) continuă instruirile pentru specialiştii din sectorul viticol. În data de 9 noiembrie 2018 s-a desfășurat un seminar cu tema „Bunele practici franceze, privind viticultura ecologică și biodinamică” ce a avut ca scop familiarizarea reprezentanților sectorului vitivinicol, inclusiv a corpului didactic și științific, cu experiența uneia din cele mai mari regiuni vitivinicole din lume, Franța. Cursurile au fost ținute de expertul francez Christophe EHRHART, Președintele al BioDynamie Consulting S.A.S – companie specializată în expertiza viticulturii ecologice și biodonamice, asociat și consultant la Domaine Armand Hurst – una din cele mai respectate vinării artizanale din comuna Turckheim.

Seminarul a avut loc în contextul în care produsele ecologice/biodinamice sunt tot mai solicitate, iar  marile țări vitivinicole optează pentru o agricultură  ecologică, ce presupune utilizarea minimă a pesticidelor, un sistem strict de certificare pe parcursul întregului lanț tehnologic și care are ca scop principal protejarea mediului ambiant.

Vladimir COROBCA, doctor-conferenţiar, expert coordonator în DACCPV, ONVV:Pentru producerea strugurilor ecologici, de soiuri pentru vin sau pentru masa, trebuie de respectat un sistem strict de certificare, pe parcursul întregului lanț tehnologic și pe parcursul anilor, precum și de implementat mai multe elemente tehnologice și materiale (soiuri relativ rezistente, agroprocedee eficiente, ferilizanți și pesticide în norme admise etc). În ultimii ani, produsele vitivinicole ecologice/biodinamice sunt tot mai solicitate și se produc în volume tot mai mari. În prezent,  piața produselor ecologice nu este acoperită completamente.  În Republica Moldova sunt niște încercări de a produce produse vitivinicole ecologice, dar din cauza mai multor probleme, inclusiv de ordin tehnologic și lipsă de cunoștințe, nu se înregistrează progrese în acest domeniu. Implementarea bunelor practici, aplicate în țara noastră va majora, într-un final eficienţa sectorului vitivinicol.

Pe parcursul seminarului, cei cca 45 reprezentanți ai industriei vitivinicole, precum și a corpului didactic și științific, participanți la seminar, au fost familiarizaţi cu sistemul de certificare a produselor vitivinicole ecologice/biodinanice, cu elementele tehnologice de înființare și exploatare a plantațiilor viticole, inclusiv și cu normele admise de pesticide și fertilizanți,  care pot fi utilizate în viticultura ecologică/biodinamică. Pe parcursul seminarului, participații au pus mai multe întrebări, la care expertul a dat răspunsuri ample și profesionale. La finalul seminarului, cel puțin, doi mici producători vitivinicoli, și-au exprimat dorința de a trece la producerea produselor vitivinicole biologice / biodinamice, în care scop, în lunile următoare a anului 2019, vor urma o școlarizare în Franța.


Copyright © 2008-2020 - Wine Of Moldova | All Rights Reserved