Vinuri spumante de calitate și bunele practici franceze. Un oenolog din Franța a ținut un curs pentru vinificatorii moldoveni despre producerea vinurilor spumante

noutati

screen-shot-2019-06-14-at-09-38-09

Vinurile spumante de calitate sunt obținute după parcurgerea unui proces complex, ce implică mult timp, multă muncă și îndemânare. Oficiul Național al Viei și Vinului a organizat un seminar cu tematica „Bunele practici la producerea vinurilor spumante” pentru a contribui la creșterea calității Vinului Moldovei. Cursul desfășurat timp de 3 zile a fost ținut de un oenolog din Franța și a adunat peste 60 de oameni, reprezentanți ai sectorului vitivinicol și universitar din țară.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Oficiul Național al Viei și Vinului are ca obiectiv de bază creșterea calității vinurilor produse în Moldova. De aceea, în cadrul programului de implementare a sistemului de calitate „Wine Academy”, organizăm periodic diferite vizite de studiu, seminare și conferințe tematice destinate sectorului vitivinicol pentru ca cei mai buni experți străini să-și împărtășească experiența și pentru ca bunele practici ale altor țări să fie implementate și la noi.”

Seminarul a fost ținut de Richard Marchal,  lector superior la Universitatea din Reims Champaghe – Ardenne, oenolog biochimist din Franța. Printre principalele subiecte abordate se numără  tehnicile de selectare a mustului, tratatea corectă a vinului materie primă pentru producerea spumantului, efervescența și spumarea, dar și tehnica degustării corecte.

Richard Marchal, oenolog biochimist, Laboratorul de Oenologie și Chimie Aplicată, Franța:„Producerea unui vin spumant de calitate presupune multă muncă și răbdare. Pe lângă acestea, vinificatorii trebuie să țină cont de mai mulți factori care influențează produsul final. Însă cea mai mare atenție trebuie acordată concentrației alcoolului în vin și conținutului de proteine, obținute în urma autolizei drojdiilor din vin, care au un impact major asupra efervescenței și perlării vinului spumant.  Or, creșterea concentrației de alcool și tratarea greșită a vinului poate diminua drastic crearea spumei și a perlelor caracteristice unui vin spumant.”

Expertul francez a vorbit și despre cei mai importanți factori care influențează calitatea vinului spumant: momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor, starea sanitară a strugurilor, soiul ales pentru producere, fracționarea mustului, tratarea corectă a vinului materie primă, precum și conținutul de anhidridă sulfuroasă în vinul materie primă.

La seminar au participat peste 60 de persoane, oenologi și reprezentanți ai unităților vitivinicole care produc vinuri spumante, profesori, studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Centrul Național de viticultură și vinificație din Moldova, Institutul Național Științific Practic de Horticultură și Produse Alimentare din Moldova.

Datele statistice pentru 2018 arată că, în Republica Moldova au fost produse 2.5 milioane de decalitri de vin, dintre care 2% erau spumante cu Indicație Geografică Protejată (IGP). 


Copyright © 2008-2020 - Wine Of Moldova | All Rights Reserved