Soiuri Autohtone

Rara Neagră, Feteasca Neagră, Feteasca Regală, Feteasca Albă

Soiuri de selecție nouă: Alb de Onițcani, Codrinschi, Viorica, Legenda, Riton

Fetească Albă

Acest soi a fost cultivat în regiune de secole și pare a fi un soi antic. Vinurile produse din acești struguri sunt fine și delicate, cu arome florale, ușoare și proaspete. Este unul dintre „părinţii” soiului Fetească Regală (alături de Frâncușa), care vine din Transilvania, România, dar care este cultivată pe teritoriul Moldovei de decenii.

Fetească Regală

Acest soi de struguri semi-aromaţi este rezultatul unei încrucișări naturale, care a fost găsit în apropiere de Sighișoara, România, în anii 1920. Strugurii de această varietate au o aromă tipică florală și de grepfrut, cu nuanţe de pară proaspătă și citrice, dar, de obicei, au un gust mai corpolent și texturat decât „părinţii” acestora.

Fetească Neagră

Cu o istorie de peste 2000 de ani, acest soi își are originile probabil din valea râului Prut din zona de sud-vest a Moldovei, și se susţine că ar fi fost cultivată direct din sălbăticie. Este capabilă să producă vinuri roșii de calitate înaltă, cu arome tipice de cireșe sălbatice și violete, gust concentrat de pomușoare și cu o structură bună.

Rară Neagră

Acesta este un soi vechi din regiune și se presupune că ar fi fost cultivat încă din timpurile geto-dace în sud-estul României și în regiunea în care se află astăzi Republica Moldova. Are o culoare relativ pală, cu taninuri delicate și ușoare și gust de pomușoare picante. Se pare că s-a aclimatizat deosebit de bine pe colinele însorite din sudul Moldovei.

Legenda

Țara de origine: R. Moldova, creat de Institutul Național de Viticultură și Vinificație a R. Moldova, anul 1975

A fost raionat în anul 2003, inclus în colecția de soiuri a IȘPHTA și în catalogul soiurilor de plante al R. Moldova, începând cu anul 2003

Autori: N. Guzun, P. Nedov, B. Găină

Formele parentale: încrucișarea soiului de masă Royal Vinyard (Andlia) cu soiul Traminer roz (Austria)

Sinonime: Tramier Moldovenesc (neoficial)

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019):

Nu sunt înregistrate suprafețe de Legenda (neoficial 10 ha)

Viorica

Soiul Viorica este catalogat drept un soi aromat

Țara de origine: R. Moldova

Formele parentale: părinții Vioricăi sunt un hibrid interspecific de origine franceză – Seibel 13-666 (matern), iar cel patern e un soi italian considerat un Muscat roșu – Aleatico. Ambii părinți sunt soiuri roșii. Seibel face parte din categoria de hibrizi creați în urma încrucișării unor culturi de vii sălbatice din America și Europa. Scopul acestor hibrizi interspecifici constă în rezistența la temperaturi, diverse boli criptogamice (boli provocate de putregaiul cenușiu, mana, făinarea, etc) și insecte dăunătoare, cum ar fi filoxera.

Datează din 1969, cercetători – Guzun N., Olar F., Tsypco M., Konovalova A., Nedov P

De reținut că acești hibrizi interspecifici nu conțin concentrații de diglucozid de malvidină, care să depășească limitele legale stabilite de UE, fără a putea prezenta astfel un pericol pentru sănătatea consumatorului.

VIORICA este inclus în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova la categoria soiurilor cu bob alb pentru vin. Mai mult decât atât, soiul VIORICA (WIORIKA) este înregistrat și în Catalogul Internațional al soiurilor de struguri ca soi pentru vin.

Viorica este plantat pe teritoriul țării, fiind inclus și în sortimentul altor state, precum Ucraina, Rusia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, etc

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019):

Viorica ocupă o suprafață de 95 ha, inclusiv 26.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP (neoficial – 152,7 ha)

A nu se confunda denumirea vinului Viorica cu denumirea unui cupaj de vin din perioada sovietică format din Fetească Albă, Rkațiteli, Riesling și Cabernet Sauvignon. Viorica a moștenit caracterul patern a lui Aleatico – un soi roșu, italian, parfumat.

Vinul sec Viorica are o culoare de un galben-pai, cu reflexii verzui. Arome intense specifice soiului Muscat: flori albe, cum ar fi flori de salcâm, flori de iasomie, flori de tei. Alte note: citrice, litchii, mere galbene, caise confiate. De asemenea, se pot simți tușe de cimbru, busuioc și alte plante aromatice uscate.

Codrinschi

Țara de origine: R. Moldova, creat în anii 1955 – 1975 de către savanții moldoveni.

După 40 de ani de cercetări și observații asupra evoliției sale, soiul Codrinschii a fost omologat și inclus în Catalogul soiurilor de peste Prut, anul2005

Formele parentale: încrucișarea soiului Cabernet Sauvignon și Rara Neagră

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019):

Condrinschii ocupă o suprafață de 152.9 ha

Codrinschii a moștenit de la părinții săi nobili Cabernet Sauvignon și Rară Neagră o structură bine definită, cu o concentrație ridicată a substanțelor fenolice, mai ales când vinul este tânăr (2,048mg/dm³), inclusiv un conținut crescut de antociani 507mg/dm³,extract ridicat – situându-l astfel între soiurile Cabernet Sauvignon și Merlot.

Vinul Codrinschii dezvoltă arome de fructe negre coapte, dulci cum ar fi: cireșe, mure și coacăză neagră, dublate de note florale, violete și frunze uscate. În funcție de timpul maturării și de tipul de lemn al butoaielor de stejar, acesta poate impresiona cu note de vanilie

Alb de Onițcani

Țara de origine: R. Moldova

Formele parentale: obținut prin polenizarea soiului Cili Chiuliabi (soi de struguri din Dagestan) cu un mix de polen de Sao Villar 20-336 X Seianeț 244 (descendentul nr.2 a soiului Pinot Blanc în anul 1960

În anul 1976 a fost aceptat pentru testarea de stat a soiurilor de plante

Alb de Onițcani a fost obținut de un grup de cercetători de la Institutul Agricol din Chișinău și Institutul de Cercetări Științifice în Viticultură și Vinificație al Asociației Științifice de producere Vierul

Autori: D. Verderevschi, C. Voitovici, I. Naidenova

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019):

Alb de Onițcani ocupă o suprafață de 242.6 ha, inclusiv 202.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP

Alb de Onițcan s-a folosit mai mult pentru producerea distilatelor, în urma schimbărilor climatice se produc vinuri seci de o calitate bună.

Riton

Țara de origine: R. Moldova, omologat în anii 2000

Formele parentale: unul din părinți este Villard Blanc – un hibrid interspecific francez, creat de horticultorul Bertille Seyve cu scopul de a rezista unor boli criptogamice. Uneori, Villard Blanc mai poartă denumirea de Seyve Villard 12.375 (al doilea părinte ar fi Riesling de Rhin)

Acesta este un soi de selecție nouă, cel mai tânăr, mai puțin cercetat, dar cu potențial

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019):

Riton ocupă o suprafață de 174.5 ha

Vinurile liniștite din soiul Riton au un caracter plin, cu o prospețime revigorantă, minerală;

/ Follow Us

/ Subscribe for Updates

/ International Websites

Poland

China

Copyright © Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). All rights reserved. | Privacy Policy

Solicită acces

la cabinetul personal


Lansarea oficială a website-ului va avea loc în ianuarie 2021

Lansarea oficială a website-ului va avea loc în ianuarie 2021