loader image
Vinăriile din Moldova: Top 10 vinării vizitate de iubitorii de vin

An de an, numărul vinăriilor din Moldova crește, în timp ce condițiile pentru turiști devin din ce în ce mai bune. Republica Moldova se mândrește cu unele dintre cele mai bogate culturi de viță de vie, viticultura fiind o ramură bine dezvoltată pe piața de afaceri, în timpul ce vinurile moldovenești sunt recunoscute peste hotare ca fiind unele dintre cele mai aromate vinuri, fiind premiate la concursurile internaționale cu medalii de aur, argint și bronz. 

Vinăriile din Moldova reprezintă locul ideal pentru degustarea celor mai bune vinuri moldovenești, locul de stat la povești alături de prieteni și în care vă puteți răsfăța cu cele mai gustoase preparate tradiționale moldovenești. Dacă și tu te numeri printre pasionații de vinuri, te invităm să descoperi în cele ce urmează care sunt cele mai vizitate vinării din Moldova, dar și care este importanța pe care vinăriile o aduc în turismul Republicii Moldova. 

Importanța vinăriilor în turismul Moldovei

Turismul a reprezentat întotdeauna arta de a călători pentru propria plăcere, el fiind, în esență, pentru foarte multe țări, cea mai importantă și prosperă ramură a economiei. Dezvoltarea turismului în Republica Moldova, ca în oricare altă țară, e condiționată de scopul turiștilor ce doresc să o viziteze, iar vinăriile din Moldova cu siguranță sunt atracții turistice de top pentru iubitorii de vin. 

Astfel, turismul vitivinicol în Moldova are de câștigat și aduce beneficii uriașe Republicii Moldova. Turiști din toate colțurile lumii sunt interesați să descopere celebrele crame, ale căror galerii subterane au impresionat o întreagă lume. Ulterior, aceștia pot descoperi tot mai multe curiozități despre plaiurile moldovenești: vinul, tradițiile, gastronomia moldovenească și specificul locurilor. 

Vinurile moldovenești au o tradiție milenară pe aceste meleaguri, vinificatorii zonei fiind adevărați creatori, într-o permanentă căutare a frumosului. Nu-i de mirare că turismul a crescut în această țară, odată cu dezvoltarea vinăriilor din Moldova, care atrag anual mii de turiști și îi încântă prin poveștile inspirate și pline de culoare ale tradițiilor transmise din generație în generație. 

PC: to be added

Top vinării din Moldova vizitate de iubitorii de vin

Turismul rural și vinificarea au un potențial de dezvoltare imens în această regiune, cu atât mai mult cu cât oameni cu viziuni moderne au restaurat integral conace boierești uitate de negura timpului și crame ce datează de zeci de ani. Te întrebi câte vinării sunt în Moldova? Mai mult ca sigur nu ne-ar ajunge doar o zi să-ți povestim despre toate câte există, însa acest lucru nu ne-a oprit să alcătuim o lista cu cele mai renumite și vizitate vinării din Republica Moldova! 

  1. Cricova, printre cele mai iubite din vinăriile din Moldova 

Vinăria Cricova reprezintă un Complex Subteran unic, remarcat și apreciat de întreaga lume pentru labirinturile sale extinse și vinurile excepționale. Subteranele de la Cricova sunt o adevărată comoară a patrimoniului cultural național și una dintre principalele atracții turistice din Chișinău, Republica Moldova. Orașul subteran, ce dispune de 120 de kilometri de tuneluri subterane, este vizitat anual de peste 50,000 de turiști din toate colțurile lumii. Acesta poate fi vizitat și în cadrul unui tur ghidat sau a unor evenimente precum Sparkling Party, Must Fest sau Underland Wine Fest. 

  1. Asconi Winery, renumită în Republica Moldova 

Înființată în anul 1994, vinăria Asconi a reușit să obțină, până în prezent, rezultate impresionante. Dintre vinăriile din Moldova, Asconi Winery deține aproximativ 400 de hectare de viță de vie, situate în apropierea satului Geamăna, la 40 kilometri sud de Chișinău și 10 kilometri de vinărie. Aici sunt cultivate soiuri de Merlot, Cabernet-Sauvignon, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel și Chardonnay, motiv pentru care Asconi este una dintre cele mai renumite crame din Moldova. 

  1. Chateau Cojușna, o vinărie din inima Moldovei 

Situat în inima Moldovei, la numai 15 kilometri de Chișinău, Chateau Cojușna produce aproximativ 10 tipuri de vinuri și dispune de beciuri subterane vaste. Dacă ajungi vreodată aproape de Chișinău, nu trebuie să ratezi colecțiile sale rare de peste 175,000 de sticle de vinuri păstrate în subteran. Majoritatea vinurilor sunt vinuri de desert. Daca vrei să te simți ca un adevărat cavaler din epoca medievală și să deguști un vin select, degustările de vinuri au loc într-o sală ruptă parcă din Evul Mediu la Chateau Cojușna.   

  1. Vinăria Purcari, cea mai veche din Republica Moldova 

Fiind cea mai veche dintre vinăriile din Moldova, vinăria Purcari este singurul loc din Moldova în care este servit vinul preferat al familiilor regale, având o istorie bogată de producere a celor mai calitative vinuri Purcari Roșu și Negru. Situată în satul Purcari, această vinării este recunoscută pentru marile sale vinuri, ce se întâlnesc cu experiențe gastronomice savuroase. Colecția Reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii din 1987 sau vinurile vitage din 1948 sunt doar câteva dintre comorile ce se ascund în beciurile vinăriei Purcari. 

  1. ATU Winery, una din vinăriile din Moldova destinată iubitorilor de vinuri artizanale

ATU Winery este prima vinărie urbană din Republica Moldova, situată în Chișinău și destinată iubitorilor de vinuri artizanale, în ediții limitate. Amplasarea sa inedită și abundența de culoare obținută prin prisma muralelor excepționale, ce au apărut în urma găzduirii festivalului Urban Fest, vinăria ATU se bucură de aprecierea tuturor turiștilor ce aleg să-i treacă pragul an de an. 

  1. Mileștii Mici, galeriile care sporesc turismul Moldovei 

Dintre vinăriile din Moldova, Mileștii Mici se bucură de cea mai mare galerie subterană de vinuri. Aceste galerii subterane de la Mileștii Mici au fost introduse chiar și în Cartea Recordurilor Guinness pentru grandoarea lor. Dintre cei peste 200 de kilometri de tuneluri săpate în calcar, 55 de kilometri sunt utilizați pentru stocarea a peste 2 milioane de sticle de vinuri, bătând recordurile și la categoria de cea mai mare colecție de vinuri din lume. Vinăria Mileștii Mici este vizitată anual de peste 25,000 de turiști. 

  1. Et Cetera, în topul vinăriilor din Moldova 

Ești în căutarea unui loc minunat pentru a explora pământurile Moldovei? Familia Luchianov a creat în satul Crocmaz o adevărată oază, cu priveliști fermecătoare, podgorii întinse de viță de vie, o livadă de piersici, un restaurant cu bucate gustoase și o mică vinărie, Et Cetera. La toate acestea se adaugă și un hotel cochet, o plantație de lavandă și o piscină, alături de gazde minunate. Cu o producție de vinuri calitative și o reputație fără pată în Republica Moldova, Et Cetera se numără printre cele mai vizitate vinării cu cazare din Moldova. 

  1. Castelul Mimi se numără printre cele mai vizitate vinării din Moldova

Constantin Mimi, fostul guvernator al Basarabiei, a lăsat moștenire Moldovei Castelul Mimi. După un secol în care s-a aflat în paragină, Castelul a fost restaurat și reprezintă astăzi una dintre cele mai rafinate destinații din Moldova, cu o vinărie care și-a păstrat istoria și tradițiile. Turiștii care aleg să viziteze Castelul Mimi, una dintre cele mai spectaculoase vinării din Moldova, pot face un tur al Castelului, pot lua prânzul sau cina la restaurantul Bufnița Albă sau pot rămâne peste noapte la hotelul vinăriei. 

  1. Vinăria Poiana, un peisaj dumnezeiesc al Moldovei 

Vrei să te ascunzi de peisajul cotidian și să admiri un peisaj spectaculos, alături de un pahar de vin bun? Nu trebuie decât să fugi în sânul Codrilor, la vinăria Poiana. Vița de vie din această regiune este cultivată așa cum se făcea pe timpuri, motiv pentru care vinurile produse aici sunt des premiate la concursuri internaționale. Vinăria Poiana pare aproape ruptă din filme, așa că nu trebuie să te surprindă că este una dintre cele mai vizitate dintre vinăriile din Moldova! 

  1.  Chateau Vartely aduce vinul la nivel de artă 

Situat la 45 de kilometri de Chișinău, Chateau Vartely se numără printre cele mai faimoase vinării din Moldova. Cu o arhitectură deosebită și un peisaj feeric, vinăria Chateau Vartely este supranumită și cartea de vizită a Moldovei, bucurându-se de prezența a peste 100,000 de turiști din toate colțurile lumii. Vinul este adus aici la nivel de artă, îmbinându-se în mod ideal cu arhitectura și cu elementele de muzeu al vinului. Mai mult decât atât, vinăria dispune și de un hotel, unde poți rămâne peste noapte, pentru a avea mai mult timp la dispoziție să te binedispui alături de un pahar de vin autentic și să descoperi farmecul caselor moldovenești.   

PC: to be added

Iubești vinul, iar Moldova deja reprezintă un real interes pentru spiritul tău aventurier? Deja știi care sunt cele mai renumite vinării din Moldova, iar acestea te așteaptă pentru a-ți oferi cele mai frumoase peisaje, cele mai bune condiții de cazare, cele mai gustoase bucate și, desigur, cele mai bune și aromate vinuri de pe meleagurile moldovenești! 

/ Follow us

/ Subscribe to news

Copyright © Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). All rights reserved. Privacy Policy