loader image

IGP Divin

Arealul geografic delimitat pentru producerea rachiului de vin cu Indicație geografică protejată ”Divin” se extinde pe toată suprafața Republicii Moldova.

Teritoriul regiunii se încadrează în zona continentală amplasată la nord între podișurile Carpatine, cuprinzând în Centru - zona Codru și la Sud - stepele Bugeacului. Calitatea, reputația și caracteristicile organoleptice distinctive ale Divinului se datorează în mod special mediului geografic.

Altitudine

5 – 400 m. deasupra nivelului mării

Zile însorite pe an

300 – 320

Cantitatea de precipitații, media anuală

550 – 700 mm. la Nord și Centru, 400 – 450 mm. la Sud

Suma temperaturilor active

2900 – 3450 °C

Climă

Clima zonei delimitate asigură condiții optime de maturare a strugurilor, cu insolație de 2100 – 2200 ore în timpul anului și o temperatură medie anuală de 10 – 12°C, suma temperaturilor active constituie 2900 – 3100°C.

Necătând la amplasarea continentală a Republicii Moldova, clima este influențată și deseori modificată de către munții Carpați, și de către Marea Neagră.

Prezența surselor acvatice – fluviile Nistru și Prut, un număr mare de râușoare, pârăie și iazuri, prezența vegetației spontane ( în special, pădurile și fâșiile de arbori), dar și relieful dezvoltat asigură o tamponare a extremelor și respectiv are un impact semnificativ asupra calității și stării sanitare a strugurilor.



Relief

Relieful este puternic fragmentat cu stepă caracteristică pentru Sudul Moldovei și cu o rețea de văi, vâlcele, ravene și multiple hârtoape caracteristice pentru regiunea din Centrul și Nordul Moldovei.

Relieful și clima zonei sunt influențate de râurile Prut și Nistru.

Regiunea situată între meridianele 26° 37” – la apus și meridianul 29° 59” – la răsărit, între paralele 48° 29” la nord și 45° 28” la sud, se caracterizează printr-un relief puțin înclinat înspre Marea Neagră de la Nord – Vest (înălțimea medie 250 – 300 m.) spre Sud – Est ( înălțimea 100 – 150 m.).



Sol

În cadrul regiunii delimitate ”Divin” se evidențiază o diversitate largă a solului – cenușiu, brun și cernoziomuri obișnuite, tipice, stanice, cambice, preponderent bine aerate și ușoare ( Nord și Centru), mai grele și bogate (Est și Sud).



Tipicitatea rachiului de vin cu IGP Divin

Rachiul de vin cu IGP „Divin” se obține din vinul materie din soiuri de viță de vie europene și autohtone cultivate în R. Moldova, distilat la instalații tradiționale de distilare și învechit cel puțin 3 ani în contact cu lemnul de stejar.

Rachiul de vin cu IGP Divin are un aspect plăcut, lucios, fără particule în suspensie și fără sediment, culoarea căruia variază de la aurie deschisă până la chihlimbărie, în dependență de gradul de maturare, cu un buchet impresionant compus din nuanțe de flori, fructe, eteri în primii ani de învechire, care se completează cu nuanțe de vanilie, ciocolată, balsam, lemn aromat, cocos, boabe de cafea - odată cu creșterea termenului de învechire.

În funcție de calitatea și termenul de învechire a distilatelor rachiul de vin cu IGP Divin poate aparține următoarelor categorii:

  • V.S. (Very Special) - termen minim de învechire de 3 ani
  • V.S.O.P. (Very Super Old Pale) - cu termen minim de 5 ani.
  • X.O. (Extra Old) – termen minim de învechire de 7 ani
  • X.X.O. (Extra Extra Old) - termen minim de învechire de 20 ani

Vinăriile în regiune



În actualizare

/ Urmărește-ne

/ Abonează-te la noutăți

MD-2004, Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Sfatul Țării, 59

office@wineofmoldova.com, tel. 022 105 560

Copyright © Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). All rights reserved. Privacy Policy